Biografische bescrhijvingen

Elke week vanaf de eerste februari, zullen we jullie laten kennismaken met een deel van onze meesterwerken.

COVER

cover nl

WEEK 1

We starten met een bespreking van de oudste werken uit de collectie die tevens het begin van de abstracte kunst inluiden.

1) Het begin van de abstracte kunst  : drukbaar versie

WEEK2

Wist u dat Magritte, vooraleer hij een beroemde kunstenaar werd, een van de pioniers was van de abstracte kunst? Via dit nieuwe hoofdstuk over de Brusselse abstracte kunst en het tijdschrift 7 Arts, zal u meer te weten komen over zijn vriendenkring. 

2) 7 arts: drukbaar versie

WEEK3

Na Brussel richten we nu onze aandacht op Antwerpen, een stad die van meet af aan een belangrijk centrum was voor de Belgische abstracte kunst.

3) antwerpse avant-garde

WEEK4

Een nieuwe week betekent een nieuw thema voor onze crowdfunding ! Vandaag belichten we de Belgische abstracte kunst in het buitenland.

4) Abstractie in buitenland

WEEK 5

De collectie van het nieuwe museum van abstracte kunst presenteert enkele abstracte kunstenaars die zich op het pad van het surrealisme hebben begeven.

5) Abstractie en surrealisme

WEEK6

Op 8 maart, dag van de vrouwenrechten, zetten we een grote naam binnen de Belgische abstracte kunst in de kijker: Francine Holley. We belichten een onderwerp dat haar twee passies, abstracte kunst en muziek, verenigt. Ook andere kunstenaars uit de collectie zijn in hun beeldend onderzoek geïnpireerd geworden door de  liefde voor  muziek.

6) Abstractie en musiek

WEEK 7

Vandaag komt het constructivisme aan bod! Na de Eerste Wereldoorlog hadden tal van kunstenaars behoefte aan innerlijke rust en harmonie. In hun werk zochten ze naar een geometrisch evenwicht door met vormen te experimeren.

7) geometrische abstractie

WEEK 8

Na een rustige reis doorheen het constructivisme laten we ons vandaag meevoeren door uitbundige emotie. Vier kunstenaars van de collectie uitten hun emoties in een expressieve en gestuele schildersstijl.

8) de gestuele en lyrische schilderkunst

WEEK 9

Vandaag spitsen we ons toe op reliëfschilderkunst, een hybride kunstvorm tussen beeldhouw- en schilderkunst.

9) reliëfkunst

WEEK 10

Denkt u dat een schilderij ook ruimtelijk kan uitgewerkt worden ? Dat was de uitdaging van de materieschilders, die we deze week gaan voorstellen. Onder de indruk door zo veel creativiteit?

10) de materieschilderkunst

WEEK 11

En zo komen we aan bij het laatste thema van het overzicht van de collectie: de abstracte beeldhouwkunst. U zal verteld staan van zoveel materiaalbeheersing.

11) de abstracte beeldhouwkunst