EXPOSITIE RENÉE DEMEESTER

Het René Magritte Museum – Museum voor Abstracte Kunst wijdt een solotentoonstelling aan Renée Demeester, die in april 2022 van ons is heengegaan. De expo “Abstracte landschappen” biedt de ideale gelegenheid om deze getalenteerde en discrete kunstenares beter te leren kennen. Binnen de Belgische abstracte kunst van de jaren 1960–1980 was ze immers een opmerkelijke figuur: een harde werkster met een eigen stijl en met een vormentaal die constant verder evolueerde.

Renée Demeester, Valsent les éléments n°2, olieverf op doek, 150 x 90 cm, 1972.
Coll. Museum voor Abstracte Kunst, Jette-Brussel.

Renée Demeester (1927–2022) brengt haar jeugd door in Congo. Op 25-jarige leeftijd zegt ze haar koloniale leven vaarwel om zich toe te leggen op teken- en schilderkunst. Ze ontmoet de latere beeldhouwer Marcel Arnould (1928–1974), met wie ze een complexe maar ook artistiek bevruchtende relatie opbouwt.

Het artistiek koppel Demeester-Arnould neemt actief deel aan het bohémienleven in en rond Brussel van de jaren 1960. Hun vrienden zijn zowel de toenmalige surrealisten (Marcel Mariën, Marcel Lecomte) als de abstracten (Victor Servranckx, Felix De Boeck), hun tweede voedingsbodem. Na de zelfdoding van Arnould zet Demeester haar carrière moedig verder.

De schilderkunst van Demeester is aanvankelijk stroef en somber, in de jaren zestig luchtiger en dynamischer, en in de jaren zeventig weergaloos. Haar werk fascineert dankzij vervormingen van de ruimte en nauwkeurig uitgevoerde kleurgradaties.

Door bescheidenheid en onderschatting blijft Demeester lang onder de radar. Tot de geesten beginnen te rijpen en men beseft dat ze haar grote doel “créer un autre monde” ook effectief en op een uitmuntende manier waargemaakt heeft.

“Alles is ver weg en tegelijk dichtbij. Alles beweegt, en alles is immobiel. Dit is geen paradox, het is het mysterie waarmee we moeten leven.”

Renée Demeester, 1973

Tot de tentoonstelling behoort ook een monografie. Aan de hand van ongepubliceerde teksten en foto’s, en in samenwerking met haar familie, brengt het onderzoeksteam van het museum hulde aan een leven dat volledig gewijd was aan kunst. De monografie is rijkelijk geïllustreerd met schilderijen en tekeningen.

Verkrijgbaar in het museum.

Concept: André Garitte, conservator
Auteurs: André Garitte, Chloé Thibault, Stefan Wouters
184 pagina’s, 80 kleurenreproducties
in co-publicatie met Pandora
Prijs: € 40
ISBN: 978-2-930532-04-2Met de steun van: