Biografische beschrijvingen

cover nl

1) Het begin van de abstracte kunst 

We starten met een bespreking van de oudste werken uit de collectie die tevens het begin van de abstracte kunst inluiden.

2) 7 arts: drukbare versie

Wist u dat Magritte, vooraleer hij een beroemde kunstenaar werd, een van de pioniers was van de abstracte kunst? Via dit nieuwe hoofdstuk over de Brusselse abstracte kunst en het tijdschrift 7 Arts, zal u meer te weten komen over zijn vriendenkring. 

3) Antwerpse avant-garde

Na Brussel richten we nu onze aandacht op Antwerpen, een stad die van meet af aan een belangrijk centrum was voor de Belgische abstracte kunst.

4) Abstractie in buitenland

Een nieuwe week betekent een nieuw thema voor onze crowdfunding ! Vandaag belichten we de Belgische abstracte kunst in het buitenland.

5) Abstractie en surrealisme

De collectie van het nieuwe museum van abstracte kunst presenteert enkele abstracte kunstenaars die zich op het pad van het surrealisme hebben begeven.

6) Abstractie en musiek

In dit artikel, zetten we een grote naam binnen de Belgische abstracte kunst in de kijker: Francine Holley. We belichten een onderwerp dat haar twee passies, abstracte kunst en muziek, verenigt. Ook andere kunstenaars uit de collectie zijn in hun beeldend onderzoek geïnspireerd geworden door de  liefde voor  muziek.

7) Geometrische abstractie

Vandaag komt het constructivisme aan bod! Na de Eerste Wereldoorlog hadden tal van kunstenaars behoefte aan innerlijke rust en harmonie. In hun werk zochten ze naar een geometrisch evenwicht door met vormen te experimenteren.

8) De gestuele en lyrische schilderkunst

Na een rustige reis doorheen het constructivisme laten we ons vandaag meevoeren door uitbundige emotie. Vier kunstenaars van de collectie uitten hun emoties in een expressieve en gestuele schildersstijl.

9) Reliëfkunst

Vandaag spitsen we ons toe op reliëfschilderkunst, een hybride kunstvorm tussen beeldhouw- en schilderkunst.

10) De materieschilderkunst

Denkt u dat een schilderij ook ruimtelijk kan uitgewerkt worden ? Dat was de uitdaging van de materieschilders, die we deze week gaan voorstellen. Onder de indruk door zo veel creativiteit?

11) De abstracte beeldhouwkunst

En zo komen we aan bij het laatste thema van het overzicht van de collectie: de abstracte beeldhouwkunst. U zal versteld staan van zoveel materiaalbeheersing.

12) Biografie van Henry Dorchy

Biografie van de kunstenaar Henry Dorchy, vriendelijk ter beschikking gesteld door de rechthebbenden